lunes, 15 de agosto de 2011

Bivac cava D. Miquel


El passat dissabte dia 6 d'agost alguns amics pujaren a la cava de D. Miquel per passar la nit.

La Cava es troba entre l'acabe d'Alfafara i Bocairent, prop del cim del Portell. Destaca de la seua estructura el mur de contenció d'una altura variable per l'orografia del terreny, construït de manposteria i reforçat per huit contraforts de variable altura i dimensions. En este mur es troben els tres únics vagabundege'ls d'accés a l'interior del pou. El seu construcció va poder ser a mitat del segle XVII.

La Cava esta a una altitud de 1.050 m, amb un diàmetre de 14,50m, una altura 10, 20 m i una capacitat d'1.700 m cúbics. Fou construïda a mitat del segle XVII. En la província d'Alacant es poden trobar nombroses caves o pous de neu, el que ens fa pensar com ha canviat la climatologia, fins i tot a Xàtiva tenim una.





Les caves normalment eren del senyoret i este llogava uns treballadors. Al pou es fica al voltant d'un metre de neu, despres amb una fusta als peus con si fos les raquetes per caminar per la neu la compactaven, col•locaven una capa de palla d'entre 20 cm o 50 cm i realitzaven la mateixa operació. Despres estaven el gelaters que amb carros i cavalleria transportaven el gel fins la costa. Que bo s'obrir ara la nevera en casa.

Despres d'un bon sopar realitzarem una xicoteta excursió i gaudirem d'una nit estrellada i algunes llàgrimes de Sant Llorenç (els més afortunats).