lunes, 25 de abril de 2011

Pasqua 2011




Aquesta Setmana Santa i Pasqua es quedarem un poc més prop que els últims anys. En concret a la província de Teruel, al poble d'Allepuz, este xicotet poble es troba al límit de la comarca de Gúdar i el principi del Maestrat i a una altura d'1.424 m.

Allepuz és un municipi de la província de Teruell, a la Comunitat Autònoma d'Aragó, Espanya; es troba en la comarca del Maestrat. Per la seua situació Allepuz és la porta d'entrada al Maestrat per als visitants que arriben de Terol cap a Cantavieja.

La principal via d'accés a la localitat és la carretera autonòmica A-226, que connecta Allepuz tant amb Teruel com amb Cantavieja, la capital comarcal. Un altre accés rellevant és la A-228, que amb traçat Nord-Sud comunica la localitat, respectivament, amb les comarques de Conques Mineres i Gúdar-Javalambre.

Nosaltres a més de visitar el conjunt històric del poble i alguna tasca per tastar la gastronomia autòctona, que es molt important, realitzarem algunes excursions.



Divendres baixarem fins Alcalá de la Selva per recórrer part del PR-TE 29.
Nosaltres realitzarem sols una etapa de 21,5 km d'Alcalá de la Selva- Gúdar- Valdelinares.



El recorregut en part va per pista entre boscos de pins, arbres monumentals i alguna Font con la de Foia Millán, continuem per pista que travessa camps de cultiu y arribem a l'encreuament amb el PR-TE 8 que va a Cedrillas. Nosaltres continuem per la pista per passar junt el Mas de Salas amb la seua Font i en uns 500 m aplegem al límit de termes amb Gúdar i deixar la senda que ix a la dreta que ens portaria al barranc de la Cirigeda. En descens entre un pinar molt tancat i vegetació d'ombria pel barranc fins que s'obri per aplegar al riu Alfambra. Creuem la carretera i amb una pujada exigent en 1 km el poble de Gúdar.


Despres de pegar un mosset, enfilarem cap a Valdelinares, ja que l'oratge no era massa bo. En Gúdar alguns membres de l'excursió decidiren quedar-se i vindre més tar a Valdelinares amb el cotxes a per nosaltres. La senda ix de la part alta del poble i comença amb un fort desnivell per més tart convertir-se en pista fins aplegar al coll de la Penya Verna. Des del coll tenim una vista espectacular de tota la vall. Nosaltres continuarem seguint uns muntons de pedres que marquen el camí utilitzats en època de nevades. Per la pista en baixada trobem el Cerro y corral de Rosa María, creuem un xicotet barranc i trobem dos pins monumentals. El camí torna a ser pista i amb una pujada arribem al pino Lentejo un exemplar centenari de pi laricio. Baixem per buscar la difuminada senda que va fins la pista de Gúdar i el coll de la Gitana, despres continuem fins el Mas de la Susinda amb la font del mateix nom i entrem a la vall del riu Alfambra. Despres d'alguns km i passar junt diferents Massos i fonts dinarem en l'ermita de Santa Quiteria i continuarem ja amb la pluja que no ens deixa fins el final. Despres de creuar la carretera de les pistes d'esqui pel barranc de las Suertes, el Mas del Collada i alguns corrals ens trobem amb l'enllaç del GR- 8 Valdelinares- Alcalá. Continuem per la carretera i arribem al poble més alt d'Espanya amb 1.962 m. Ahí ens trobarem amb la resta de companys per menjar-nos la mona.

No hay comentarios: